Fenntartóink: MAZS AlapítványJDC Társprogramjaink: Bálint HázJaffeSzarvas Tábor mellrakellen.hu

látogató számláló

Az alapítványrólAz American Jewish Joint Distribution Committee-t, a Joint-ot több mint száz éve alapították az Amerikai Egyesült Államokban. A zsidó értékek sarokkövére, a jótékonyságra és az egymás iránti felelősség érzésére építve a világ hetven országában segíti a zsidó közösségeket és a nem zsidó rászorulókat.
A Magyarországon is nagy múltú szervezet oroszlánrészt vállalt a II. világháború utáni újjáéledésben. A kommunista diktatúra alatt betiltották, 1989-ben alakulhatott újra.

Hazai szervezete, a MAZS Alapítvány (mazs.hu) több százezer embernek volt eddig segítségére. Idősgondozó-, családsegítő- és egészségügyi szolgálatot működtet, közösségi házat, ifjúsági tábort, klubokat, programokat szervez.

A Joint Magyarország/MAZS Alapítvány programjai:

A Jaffe Családsegítő Szolgálat (www.jaffe.hu) 2004-ben, az egyre kevésbé funkcionáló szociális háló helyettesítésére, kiegészítésére jött létre. Egyre több családot von be folyamatosan bővülő, tökéletesedő programjába, 2011-ig a Szolgálat 530 család 960 rászoruló gyermekét támogatta. A családgondozók tájékoztatással, tanácsadással segítik a nehéz élethelyzetben lévő gyermekes családokat, a Szolgálat hozzájárul a rászoruló családok kiadásaihoz, például az élelmiszer, gyógyszer, gyermekruha- és rezsiköltségekhez. Közösségi programokat működtet, és hozzájárul a fiatalok táborozásához. Babaápolási felszereléseket valamint gyógyászati segédeszközöket ad kölcsön. Rendszeresen szervez ruhabörzéket.

A Holokauszt túlélők program a több mint 9 000 magyarországi holokauszt-túlélő közül mintegy ötezret támogat. Biztosítja, hogy a sokat szenvedett emberek idős napjaikat méltósággal és saját otthoni környezetükben töltsék. Szociális munkásokkal segítünk a napi problémáik megoldásában, ügyeik intézésében, orvosi csapattal illetve ápolókkal biztosítjuk az otthoni szakápolást, gondozást, gondoskodunk az étkeztetésről, a takarításról, a receptek kiváltásáról, segítünk a rezsi finanszírozásában, jogi tanácsadást biztosítunk és számtalan egyéb téren igyekszünk javítani az idős emberek életminőségén.

A Bálint Ház (balinthaz.hu) a magyar zsidó közösség otthona; olyan hely, amelyik összehoz. Találkozási pont szervezetek és kultúrák, ismerősök és ismeretlenek, zsidók és nem zsidók számára. Élő, állandóan változó ott hon, ahol meghatározóak a hazai zsidóság hagyományai és közösségformáló eszményei. Kínálatában biztosan mindenki talál az érdeklődésének, igényeinek megfelelő műsort, szolgáltatást, legyen szó akár kultúráról, vallásról, filmről, játszóházról, testmozgásról vagy egy jó beszélgetésről.

Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor (szarvastabor.hu): Szarvas immár kulcsszó, jelkép, félreérthetetlen fogalom a kelet-európai, és főleg a magyarországi zsidóság számára. A közösségi életben megannyi szervezet és kreatív kezdeményezés mondhat magáénak olyan vezetőket, akik a Szarvasi Táborban tanulták meg a zsidó közösség iránti elkötelezettséget és a zsidó hagyományok fenn tartásának fontosságát. Sok gyermek számára ez a két hetes tábor az első igazi találkozás a zsidó hagyományokkal.

A „Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program” (mellrakellen.hu) a JDC és a Susan G. Komen for the Cure közös kezdeményezése. Célja, hogy növelje a magyar nők informáltságát az emlő egészségével és az emlőrákkal kapcsolatos tudnivalókról. Ez különösen azért fontos, mert az emlődaganat Magyarországon a vezető halálozási okok között szerepel, több mint kétezer áldozatot követel évente.
Roma Anyaklub Program: 2011-ben a JDC Magyarország / MAZS Alapítvány és a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation, OSF) roma civilek közreműködésével, anyaklubokat hozott létre hátrányos helyzetű, romák által sűrűn lakott településeken. A klubok önsegítő csoportokként működnek, hosszú távon segítve a roma közösség önszerveződését.